Petitie catre TOATE guvernele

Un salariu minim pe economie pentru mame si pentru cei care au in ingrijire alte persoane

A avea grija de ceilalti este fundamentul oricarei societati, dar cu toate acestea, acest tip de munca, prestata in mare parte de femei, este devalorizata si platita insuficient.

Cerem ca
1. Fiecare persoana care munceste, inclusive mamele si cei care au in ingrijire alte persoane, sa primeasca salariul minim pe economie
2. Bugetele de stat si internationale sa redirectioneze sprijin financiar si alte resurse catre mame si catre cei care au in ingrijire alte persoane

semneaza aici

NUMELE (SCRIS CITET SI SEMNATURA): ………………………………...

EMAIL / TELEFON: …………………….…………………………………………..

MENTIUNI: ……………………..……………………………………………………

ORGANIZATIA (daca se aplica):………………………………………………...

Emis de: Global Women’s Strike (GWS) ● Women of Colour in GWS gws@globalwomenstrike.net www.globalwomenstrike.net 020 7482 2496
Crossroads Women’s Centre, 25 Wolsey Mews, NW5 2DX
O parte din lista sustinatorilor din uk : Single Mothers’ Self-Defence ● WinVisible (women with visible and invisible disabilities) ● Payday men’s network ● Mothers at Home Matter ● John McDonnell MP ● Greg Philo (Glasgow Media Group) ● International Prostitutes Collective ● Legal Action for Women ● Mammas Community Breastfeeding Support Project ● Queer Strike ● Black Women’s Rape Action Project ● Women Against Rape ● Food For All ● Vivienne Westwood. . . semnaturile de la versiunea anterionara: Bob Crow, Gareth Peirce, Martina Navratilova.

Cerem un salariu minim pe economie pentru mame si pentru cei ce acorda ingrijire altor persoane pentru ca:

• Fiecare persoana care munceste are dreptul la un salariu minim pe economie. Femeile presteaza 2/3 din volumul universal de munca: acasa, in domeniul agricol si in comunitate, dar in mare parte activitatile lor nu sunt remunerate.
• Peste tot in lume, femeile sunt ingrijitorii primari, luptand pentru subzistenta si bunastarea copiilor, a persoanelor bolnave, cu handicap si a celor in varsta, in cadrul familiei sau al comunitatii, pe timp de pace sau razboi. Femeile sunt cele care asigura marea parte a productiei agricole la nivel mondial.
• Cele mai multe persoane care ofera ingrijire, incepand cu mamele, nu sunt platite si nu sunt considerate ca prestatoare de servicii.
• mare parte a ingrijitorilor sunt la randul lor persoane cu handicap; multi sunt copii care au grija de cei mai mici ca ei sau de parintii lor, care au handicap; multi sunt bunici care, desi pensionati, revin in campul muncii pentru a acorda ingrijire nepotilor.
• A oferi ingrijire este o munca solicitanta dar aptitudinile necesare sunt subevaluate pe piata muncii propriu-zisa: munca in cadrul casnic, ingrijirea la domiciliu, ingrijirea copiilor sau chiar asistenta medicala sunt platite minim.
• Aprecierea activitatii de ingrijitor la justa ei valoare ar micsora diferenta intre veniturile obtinute de barbati si femei si ar atrage mai multi barbati pentru a munci in acest domeniu.
• Dependenta financiara, cauzata de faptul ca activitatea de ingrijitor nu este platita, impiedica adesea femeile sa paraseasca relatii abuzive.
• mare parte a mamelor au mai multe locuri de munca si trebuie sa se organizeze in functie de aceste angajamente pentru a petrece timp cu copiii lor- acest lucru este extenuant si o sursa de stress pentru toti cei implicati.
• Cand mamele se afla in impas financiar si sunt solicitate fizic, copiii sunt cei care sufera: foame, probleme de sanatate, violenta si exploatare.
• Mamele care sunt nevoite sa revina la locul de munca imediat dupa ce au nascut sunt mai putin probabile sa alapteze.
• Cei care isi iau concediu pentru a acorda ingrijire copiilor sau altor persoane din familie pierd salarii, promovari, beneficii in sistemul social si dreptul la pensie.
• Desconsiderarea activitatii de ingrijitor degradeaza persoanele, relatiile interumane si viata in sine.
• Investitiile in cei care ofera ingrijire redirectioneaza politicile economice si sociale catre subzistenta, sanatate si bunastare, atat pentru fiecare persoana, cat si pentru planeta care ne sustine pe toti.
 

 

Tags: